Финални щрихи

Еразъм+ проект “Where is beauty“ на IV ОУ “Иван Вазов” приключи с концерт, игри и благодарствени слова към целия учителски екип! Имаше торти, сладки, сокчета и усмихнато, слънчево време! Отново БЛАГОДАРИМ на всички, които работеха упорито през тези 3 години! Гр. Търговище не знае, колко много сме направили за обществото, но и не е нужно… Важно е, че екипът е удовлетворен, уморен, но вгледан напред в бъдещето!

Благодарим на координаторите сътворили това пътешествие! Гордост е, че сме част от Европа! Гордост е, че се справихме заедно ( и поотделно)! Гордост е, че всеки представи страната си подобаващо! Единността на Европа зависи от проекти като „Where is Beauty“ KA229!

Дълбок поклон към вас и вашите училища!

Renate Furenes / Sviland skule og SFO

Berrin Koyuncuoğulları Gök / Aliaga Secondary School

Alma María Gil Navas and Adrian Vidal / CEIP Guliena

Raquel Pimentel and Catarina Amaral / EBI Francisco Ferreira Drummond

Vittoria Volterani / Instituto omnicomprensivo di Bobbio

Диляна Златарова и Стойна Кичукова – главен координатор за България / IV ОУ „Иван Вазов“

„Красотата в архитектурата и изкуството“

Насладете се на архитектурата и изкуството, до което се докоснаха представителната група от нашето училище в Италия.

Започна работата на децата от нашето училище по мобилност „Красотата на архитектурата и изкуството“. Ето интервюто, което взеха Моника Иванова, Мерал Мехмедова и Селин Саидова. Нашето мото е: “Нека направим града си по-красив. Ние го правим, правете го с нас!“

Бъдете горди с работата си деца! Прекрасни сте и света ще оцелее във вашите ръце!

Вижте цялата среща тук

„Красотата в спорта“

Това е презентацията, с която учениците ни представиха спорта в гр. Търговище. След множество интервюта и срещи с видните спортисти на града.

Насладете се на емоциите, които изпитаха представителната група от нашето училище на срещата в Норвехия по дейност „Красотата в спорта“.

„Красотата в музиката и танците“

От 26.09.2022 г. до 30.09.2022 г.  в  IV ОУ “Иван Вазов“ бяха учители и ученици от Норвегия, Испания, Италия, Турция и Португалия по европейски проект „Where is beauty“. Те  участваха в дейности в направление „Красотата в музиката и танците“.

Първият ден  гостите бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Децата от нашето училище бяха подготвили концерт и презентация на английски език. В програмата бяха предвидени открити уроци по композиране на музика с г-жа Кичукова, ритмични  игри с г-жа В. Николаева, древна традиция „Плъстене на вълна“ с Д. Стойчева и изработване на духови инструменти с майстор Цвятко от етнографски комплекс Етъра. Гостите останаха впечатлени от колоездачните занимания с г-н Димитров и музикалните пъзели на колегите от начален етап. Вечерта беше представен урок –концерт на децата от ДЮФА „Шарено герданче“.

Вторият ден беше проведена обучителна екскурзия в Плиска, Преслав и „Двора на кирилицата“, където деца от  VII клас запознаха своите чуждестранни гости с  историята на България.

Третият ден от посещението включваше открит урок в „Духовия оркестър“ на гр. Търговище с диригент Росица Бояджиева-Вълева, където нашите гости се запознаха с всички духови инструменти, звучността и  тембъра им и възможните динамични нюанси на този вид оркестри. По-късно посетиха ПФА „Мизия“ с директор и гл. худ. ръководител Любчо Василев. Това беше един истински урок по български фолклор. След обед кмета на град Търговище д-р Дарин Димитров прие нашите гости в сградата на община Търговище. Благодари им  за интереса към нашия град, изрази подкрепата си за стремежа ни към европеизация  и връчи сертификати и подаръци на всички участници.

Преди прощалната вечеря  „Красотата на музиката и танца“ разкрихме чрез участие на класическия балет към Младежки дом на Мариам Макарнаян и балет „Вега“ с ръководител Мариана Савова. Всички наши гости останаха изключително впечатлени от културния живот в нашия град, любознателните и умни деца на  IV ОУ „Иван Вазов“ и топлото посрещане.

Приключението ни в „Where is beauty“ Еразъм + КА229 ще продължи в Норвегия през месец февруари 2023г., където ще търсим красота в спорта.

Имаме прекрасен Еразъм кът

насладете му се


Очакваме

„Where is Beauty“ на гости в IV ОУ „Иван Вазов“ от 26.09 до 30.09 2022г.

Работа по проект „Where is Beauty“ 2021/2022

  1. „Красотата в мен и другите“ – Португалия
  2. „Красотата в храната“ – Турция
  3. „Красотата в природата“ – Испания

Третата дейност по проект „Where is beauty” – „Красотата в природата“ се състоя в Испания от 04.04.2022 до 8.04.2022 в г. Севиля/Испания. Група за Севиля се сформира от победителите в конкурса за лого на проекта.

Междинните дейности бяха многобройни и изпълнени от класове в цялото училище, съвместно с община Търговище. Можете да разгледате и презентацията.

Втората дейност по проект „Where is beauty” – „Красотата в храната“ се състоя в Турция от 07.03.2022 до 11.03.2022 в г. Алиага/Измир. Подготвяме презентация за красотата на храната в България.

За междинния период имахме много инициативи, а за финал организирахме кампания за набиране на храна за „Дом за психично здраве“ с. Бряг. Нашата кампания бе отразена по БНТ 1. Всички дейности можете да видите в следващата презентация.

Проектът „Where is beauty” 2021/2022 започна при пандемичната обстановка и спазване на всички противоепидемиологични изисквания в страната и в чужбина. Първата дейност по проект „Where is beauty” – „Красотата в мен и другите“ се състоя в Португалия на остров Терсейра от 14.11.2021 до 18.11.2021.

На остров Терсейра представихме презентация по зададената тема и представихме с какво сме различни като нация.

Междинния период изпълнен с огромно желание от всички класове. Всички дейности бяха споделени в Etweening, на страницата на училището, във Facebook и споделени с община Търговище. Онлайн срещата с работната група беше на 15.12.21 година.

Работа по проект „Where is Beauty“ 2020/2021

Г О Д И Ш Е Н     Д О К Л А Д

“ Where is the beauty“

В този проект ще представим децата на нашето училище като творящи, толерантни членове на европейските държави. Ще открият красотата в себе си, спорта, изкуството и архитектурата, храната, природата и музиката. Продължителността на проекта е две години, през които ще обменяме опит, идеи, подходи и иновации в европейското образование. Проекта е в партньорство с Португалия, Италия, Испания, Норвегия и Турция.

Под формата на състезание премина поредната онлайн среща в IV ОУ „Иван Вазов“ по проект Еразъм в Meet. Всяка  страна от участниците -Португалия, Италия, Испания, Турция, Норвегия и България беше подготвила презентация, която издаваше информация за столиците, флаговете, местоположението на всяка страна, както и за техни забележителности.  След всяка презентация учениците трябваше да покажат своята наблюдателност и да разпознаят и отбележат верните отговори в Kahoot test за кратко време.

Срещата премина изключително емоционално, а нашата страна беше на призовите места във всеки тест.